Ik kan moeilijk maat houden is een metronoom de oplossing?

Antwoord: Om te beginnen is het raadzaam om te onderzoeken waarom je het moeilijk vind om een stuk van begin tot eind in een vast tempo te spelen,

Een van de belangrijkste redenen waarom spelers vertragen of versnellen is omdat ze een moeilijke passage tegen komen of juist een hele makkelijke. Als je je dat bewust word kan je er bijvoorbeeld rekening mee houden.

Zo kan je het hele stuk gaan spelen in het tempo van het stukje wat je het moeilijkst vind. Dan hoef je daar ook niet meer te vertragen en loopt het stuk helemaal in een tempo door. Zodra dat een aantal keren goed lukt kan je het tempo in zijn geheel iets versnellen. Let op nog steeds in het tempo waarop je de moeilijkste passage foutloos speelt.

Om een stuk muziek in een vast tempo te spelen vereist ook gewoon tijd en ervaring. Dat is iets wat je aldoende ook langzaam leert. Meestal is het zo, zodra je dit weer geleerd heb ga je er mee spelen door juist bewust te versnellen of te vertragen.

Om te ontdekken of je echt geen maat kan houden adviseer ik om een eenvoudig stukje wat je goed kan spelen in een tempo te spelen van begin tot eind, als je daar tevreden over bent zou ik geen metronoom gaan zoeken.

Ben je niet tevreden, of twijfel je aan je eigen oordeel, dan kan je op internet eens een metronoom downloaden en deze op een tempo instellen wat je ligt. Dit kan je ook met een keyboard doen als je dat toevallig in huis hebt.

Heb je een ipad? In de itunes store kan je er een gratis downloaden.
Hier kan je een gratis metronoom downloaden op internet. Maar je hoeft niet per se iets te downloaden, Hier kan je er online een gebruiken.